Het proces van bronsgieten

Mijn bronzen beelden zijn gemaakt volgens de verloren wasmethode. (Cire perdue-methode). Ze zijn zijn geboetseerd in was of klei.

Wordt een model geboetseerd in klei dan moet er eerst een gips- of siliconenmal van gemaakt worden. In deze mal kan dan een model in was gegoten worden.

Het wasmodel wordt voorzien van aangieten en ontluchtingskanalen. Daarna wordt er een mal omheen gemaakt. De mal wordt in een oven gezet en de was wordt er vervolgens uitgestookt (en raakt verloren). Zo ontstaat er een holte waarin het brons gegoten kan worden. Als de mal is afgekoeld kan deze weggebroken worden en kan het bronzen beeld er uit gehaald worden.

Aan dit beeld zitten nu nog alle aangieten en ontluchtingskanalen die meegegoten zijn. Dezen worden verwijderd en de oneffenheden worden bijgewerkt. Het beeld bereikt zo zijn uiteindelijke vorm.

Tot slot kan het beeld gepatineerd worden om er een bepaalde kleur aan te geven. De meeste exemplaren zijn uniek. Van andere is een mal gemaakt waardoor het mogelijk is hiervan meerdere exemplaren te maken. Voor elk exemplaar zal echter het hele procédé weer doorlopen moeten worden. Hierdoor zullen er altijd kleine onderlinge verschillen zijn.